Säännöt

Lavalegenda-kisan säännöt

KILPAILTAVAT LUOKAT

1. Rising Star – luokassa voivat kilpailla kaikki halukkaat paitsi ne parit, jotka kilpailevat varsinaisessa Lavalegenda-luokassa

2. Seniori –luokassa  parin yhteisikä vähintään sata vuotta, nuorempi osapuoli vähintään 40 v.

3. Lavalegenda 2013. Kilpailun pääluokka. Osallistumisoikeus kaikilla iästä ja tanssikokemuksesta riippumatta. Lavalegenda-luokkaan ilmoittautuneet eivät voi tanssia Rising Star-luokassa

Parien täytyy muodostua eri sukupuolista.

KILPAILTAVAT TANSSIT

Rising Star ja Seniori-luokat:

Foksi, Tango, Cha Cha, Bugg, Fusku.
Tanssijärjestys: 1. Foksi 2.Tango (tauko) 3. Cha cha, 4. Bugg 5. Fusku
Jokainen tanssi arvostellaan erikseen ja näiden viiden tanssin yhteistulos ratkaisee järjestyksen.

Lavalegenda –luokka:

Neljä pakollista tanssia ja viidentenä vapaavalintainen soolo-osuus.

Pakolliset tanssit:  Foksi, Tango, Bugg, Fusku.
Tanssijärjestys: 1. Foksi 2.Tango (tauko) 3. Bugg 5. Fusku
Viidentenä tanssina (esityksenä) vapaavalintainen soolo-osuus (esim. Rockabilly, Boogie Woogie, Bugg, Salsa, Jive, Lindy, Polkka, Jenkka, Masurkka… joku muu, mikä tahansa tanssi tai tanssien yhdistelmä). Kilpaileva pari voi valita aivan vapaasti haluamansa tanssilajin. Se voi olla myös jokin pakollisen osuuden tansseistakin, jos kilpailija niin haluaa.

Pakolliset neljä tanssia Lavalegenda -luokan parit tanssivat yhdessä normaaliin tapaan(finaalissa max 7 paria yhtä aikaa parketilla). Jokainen tanssi arvostellaan erikseen. Yhden tanssin (myös soolo-osuuden) painoarvo on 1/5. Tanssien yhteistulos ratkaisee järjestyksen.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Finaaleissa ja karsinnoissa soi 1 biisi/tanssi, elleivät tuomarit pyydä enempää.

Vapaavalintaisessa osuudessa (Lavalegenda -luokka) pari tanssii parketilla yksin. Kilpailuesityksen pituus maksimissaan 2 minuuttia. Tanssiksi voi siis valita minkä tahansa paritanssilajin, jolla pari haluaa vakuuttaa yleisön ja tuomarit. Vapaavalintainen osuus saa olla esityksenomainen ja perustua ennalta laadittuun koreografiaan, mutta on aivan yhtä hyvä, jos se perustuu vapaaseen vientiin ilman ennakkokoreografiaa. Myös oman musiikin käyttö on toivottavaa. Musiikki olisi hyvä tuoda järjestäjille valmiina, esityksen mittaiseksi poltettuna, CD-levyllä.

ARVOSTELUPERUSTEITA JA TANSSIEN MÄÄRITTELYJÄ

Pakollisten tanssien osuus:

Tanssitavan on kaikissa kilpailtavissa tanssissa vastattava tekniikaltaan, tanssiasennoltaan ja tulkinnaltaan hyvän lava- ja seuratanssikulttuurin vallitsevaa käytäntöä.
Parin on tanssittava toisilleen. Pakollinen osuus perustuu vapaaseen vientiin.

Fuskuksi hyväksytään tanssitapa, jossa askelrytmi noudattaa pääosin hidas hidas, nopea, nopea -askellusta ja tanssi perustuu pääosin avoimiin otteisiin. Musiikkina soitetaan nopeahkoa Fuskuun sopivaa musiikkia, tempo 48 – 52 tahtia/min.

Tango on enemmän tunnetta kuin tarkkaa tekniikkaa. Kilpatangon tai Argentiinalaisen Tangon elementtien liiallinen viljely ei kuulu Suomen lavoilla Tangoon, mutta sopivasti käytettynä ne elävöittävät tanssia. Taivutuksia (näyttäviäkin) voi käyttää, samoin rytmillistä monipuolisuutta. Asentona lavoilta tuttu suljettu tango -ote. Musiikkina soitetaan suomalaista tangoa, tempo 28 – 32 tahtia/min.

Cha cha on latinalaistanssi ja sen pitäisi näkyä vartalon käytössä. Oikeaksi askelrytmiksi hyväksytään rytmi, jossa ”cha-cha-chaa” – vaihe tanssitaan tahdin iskuilla 4&1. Siis se yleisin ja nautinnollisin cha chan askelrytmi. Musiikkina soitetaan suomalaisia cha cha-kappaleita, tempo 28 – 32 tahtia/min. Kuvioiden ei tarvitse olla kilpa-cha chasta kopioituja, omatkin häkkyrät käy, jos ne ilmentävät tanssin luonnetta.

Foksi ymmärretään seuratanssipuolella nopeahkoksi (tempo n. 40 – 55 tahtia/min) rytmitanssiksi, jossa perusaskelikon rytmitys on hidas-hidas-nopea-nopea. Foksi tanssitaan suljetussa tanssiotteessa, promenadi- ja vastaavat tanssiasennot sopivat foksiin. Foksissa käytetään nykyisessä tanssityylissä joustoa tai ns. tuplajoustoa fuskun tavoin. Useat biisit, jotka voi tanssia fuskuna, ovat sopivia tanssittavaksi myös foksina.

Valssi on valssi, ei siis Hidas valssi. Hyvä valssi perustuu oikeisiin ja vasempiin käännöksiin ja niitä vaihtaviin vaihtoaskeliin. Sopivasti sekaan ripoteltuna voi käyttää myös muita kuvioita (jopa ikiomia keksintöjä), jos ne vain ilmentävät valssia. Musiikkina soi normaali ravintoloista ja lavoilta tuttu nopeahko suomalainen valssimusiikki, tempo 48 – 55 tahtia/min.

Jive on olemukseltaan svengaava rock`n`swing -tanssi, huoleton ja iloinen. Odotetaan suht oikealta näyttävää Jiven perustekniikkaa (ei siis boogie woogieta tai fusku-muunnoksia). Kuvioina voi käyttää mitä tahansa jiveen sopiia kuvioita ja yhdistelmiä, ei kuitenkaan liikaa erillään (ilman otetta) tanssimista. Kilpatanssikoreografiat eivät ole eduksi seuratanssikisassa. Vapaaseen vientiin perustuvaa tanssia arvostetaan. Musiikin tempo 36 – 44 tahtia/min.

Bugg on ruotsalaisten ikioma keksintö, joka perustuu lahden tuolla puolen tehtyyn oivallukseen, että ihmisellä on kaksi jalkaa ja niillä voi astua vuoron perään – tai olla astumatta :).  Bugg-tyylejä on muutamia ja kaikki ”järkevät” yleisesti käytössä olevat hyväksytään, jos tanssi perustuu daamin joka iskulle tapahtuvaan askellukseen. Musiikki suhteellisen nopeaa 35 – 50 tahtia/min.

Vapaavalintaisten tanssien osuus:
Osuudessa annettaan painoarvoa myös esityksen viihdyttävyydelle (taidokkuudelle, huumorille, musiikin vahvalle tulkinnalle jne.). Tanssitavan täytyy olla sopusoinnussa käytetyn musiikin kanssa.

Etukäteen suunnitellut koreografiat ovat sallittuja, mutta eivät välttämättömiä. Esitys voi perustua myös vapaaseen vientiin. Tuomaristo arvostaa myös, jos esitys on miellettävissä nimenomaan seura- ja lavatanssigenreen kuuluvaksi, vaikka kilpatanssin, show-tanssin tai taidetanssin elementtejäkin sallitaan. Muutoin tanssityyli on vapaa. Esityksen enimmäispituus 2 min. Tarkoituksena on, että tässä osuudessa parit saavat esittää vahvuutensa omassa mielilajissaan.

Tuloslaskennassa käytössä skating-systeemi.

Aikataulut ja kilpailupaikat

Lavalegenda-luokan finaali

Lavalegenda -finaalin soolo-osuudet ja yhteistanssi esitetään Kuopion Musiikkikeskuksella 18. 8. Saanko Luvan 2013 –tapahtuman yhteydessä. Tapahtuma alkaa klo 18.00. Upea estradi ja runsaasti yleisöä luvassa!
Finaalissa valitaan yleisön suosikkipari.
Virallisen voittajan, eli Lavalegenda 2013, valitsee tuomaristo.
Valitaan lisäksi pari, joka tulkitsee parhaiten valitsemaansa musiikkia.

Karsinnat ja Rising Star- ja Seniori –luokan finaalit.

Kaikkien luokkien karsinnat (myös  Lavalegenda -luokan karsinta soolo-osuuksineen)  ja Rising Star – ja Seniori –luokan finaalit tanssitaan la 17.8.2013 Kuopiossa PalatsiStudioilla (ent. Maximin elokuvateatteri). PalatsiStudiot sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa.

Ilmoittautuminen alkaen klo 10.00, karsinnat alk. klo 12.00 AIKATAULUT TÄÄLLÄ

Lavalegenda- tuomaristo ja toimihenkilöt

Tuomareina toimii 5-7 ammattitanssinopettajaa. Tuomarien suomalainen enemmistö on Suomen Tanssin opettajain liiton STOL ry:n jäseniä, mukana on todennäköisesti myös kansainvälisiä tuomareita.

Palkinnot

Lavalegenda -luokassa kunniakirjat ja rahapalkinnot: I. sija 1000 €, II. sija 500 €, III. 400 €, IV. 300 €, V. 200 €, VI. 100 €. Lisäksi parhaiten musiikkiin tanssinut pari saa 400 euron matkalahjakortin.
Muissa luokissa (kunniakirjojen ja mitalien lisäksi) mm, tanssikoulujen vapaalippuja, opetus -DVD-sarjoja, ym. Lisäksi tietenkin rutkasti hyvää mieltä, tanssin ja yhdessä kokemisen iloa.

Ilmoittautumiset, tiedustelut, osallistumismaksut

HUOM! Ilmoittaudu ennakkoon, saat osallistumismaksuun tuntuvan alennuksen!
E-mail: vmk@vietavanhyvaa.net, puh 040 4154 250, Veli-Matti Keikkala
Kerro ilmoittautuessasi: parin osapuolten nimet, luokka (luokat), senioriluokassa syntymäajat

Osallistumismaksu: ennakkoon 25 €/pari, paikan päällä ilmoittautuneilta 35 €/pari.
Samalla osallistumismaksulla voi osallistua useampaan luokkaan.

Maksu etukäteen STOL ry:n tilille:FI96 2058 1800 0283 88      Ota maksukuitti mukaan.

Ilmoittautumiset 9.8.2013 mennessä!