Rockabilly

Rockabilly on kansainvälinen tanssityyli  "easy-rock", jonka perusaskelikko poikkeaa muista swing-tansseista muutamissa oleellisissa kohdissa:

1. sekä daami että herra aloittavat tanssin samalla (yleensä vasemmalla) jalalla.

2. perusaskeleen ote on ns. kättelyote eli D-ote

3. perusaskel kestää yhden tahdin (neljä iskua), muista tansseista tuttua ns. rock-askelta taakse (tai mihinkään suuntaan) ei ole

4. paino laskeutuu peruskuvioissa jalalle aina tahdin parillisilla iskuilla (iskut 2 ja 4)

5. herran ja daamin perusaskeleet poikkeavat merkittävästi toisistaan. Daamilla perusaskeleessa on pienellä twist-liikkeellä tehty "tap-askel" parittomilla iskuilla ja parillisilla paino laskeutuu jalalle, herralla tätä twist-liiketä ei ole. Herran tanssi on enemmän asennetta kuin tarkkaa askeltamista, paino laskeutuu jalalle parillisilla iskuilla myös herralla.

6. kuvioihin littyy herran vahva vartalolla ja kädellä rytmitetty vientiliike "yks-kaks-kol-nel". Tämä liike rytmittää tanssin rockabillymaiseksi niin, että iskut kaksi ja neljä erottuvat viennistä, ja sen seurauksena, tanssista helposti.

7. jousto on yksinkertaisena tanssittuna alas aina parillisilla, tuplajoustoa voi myös käyttää

8. perusaskelikkoa voi tarpeen mukaan varioida myös "point-askeleiksi" (jalan ja nilkan napakka ojennus eteen kohti lattiaa) tai jopa vauhdikkaiksi rock`n`roll -potkuiksi.

9. muutaman tahdin mittaiset "lainat" muista rock`n`swing -tansseista ovat sallittuja, kunhan vain Rockabillyn perusaskelikko ja idea ovat selkeästi tunnistettavissa suurimman osan tanssiajasta.

10. musikkina rockabilly-musiikki, nopeus n. 40 – 50 tahtia/min